En dan stopt je kind met de opleiding

/ juni 2, 2015/ Volwassenen/ 0 comments

Na een periode van oriënteren bij verschillende opleidingen maakt je kind een keuze. Enthousiast en vol energie beginnen ze de eerste maanden. Alles is nieuw, spannend en leuk. Ze ontmoeten veel nieuwe klasgenoten, leraren en worden anders aangesproken dan voorheen. Ze voelen dat er een beroep wordt gedaan op hun eigen verantwoordelijkheid. Iets waar je als ouder naar toe hebt gewerkt en waar de jongeren aan toe zijn. Vrijheid en ruimte om zichzelf te ontdekken en verder te ontplooien. En daar gaan ze dan!

En dan stopt je kind met de opleiding

Na maanden hoor je ineens dat het niet zo lekker loopt op de opleiding. De cijfers zijn niet best. Het is niet de opleiding zoals ze zich hadden voorgesteld. Er volgen misschien wel gesprekken waaruit blijkt dat je zoon/dochter het niet meer volhoudt. Uiteindelijke komt het hoge woord eruit: “Ik stop ermee!”

Wat gebeurt er dan met jou als ouder?

"<yoastmark

Ik ontmoet in mijn praktijk regelmatig adolescenten die worstelen met keuzes maken. Het stoppen met een opleiding is er een van. De periode voorafgaand aan de keuze valt ze het meest zwaar. De jongeren wikken en wegen. Hoe jij als ouder reageert, is essentieel.

Waar worstelen ze mee?

Diep van binnen voelen ze dat de opleiding niet voldoet aan hun wensen. Vaak schrikken ze zelf van die gedachten en vertellen thuis niets en ploeteren maar door. Ze hopen vaak ook dat dit gevoel verandert. Wat meestal ook meespeelt, is dat ze niet willen dat ze jou als ouder teleur moeten stellen. Ze hebben het gevoel dat ze falen, dat ze geen doorzettingsvermogen hebben en dat ze niet voldoen aan het ideale zoon/dochter plaatje. Soms kijken jongeren op tegen hetgeen jij als ouder allemaal hebt bereikt. Ook kan het financiële stuk een rol spelen.

Deze adolescenten kunnen vastlopen, worstelen met hun eigenwaarde en het vertrouwen in zichzelf, waardoor het heel moeilijk is om de nieuwe weg te kiezen. Ze voelen zich vaak niet begrepen door hun directe omgeving.

3 Tips wanneer jongeren stoppen met de opleiding

Wat hebben ze nodig? 

1. Begrip
Vaak merk je als ouder wanneer je zoon/dochter niet lekker in zijn/haar vel zit. Vertrouw op dat gevoel! Ga het gesprek aan en communiceer in alle openheid. Adolescenten kunnen niets met: hoe het vroeger bij jouw thuis ging, hoe jouw opleiding was en dat je met veel doorzettingsvermogen heel veel hebt bereikt. We leven nu in een hele andere tijd waarin jouw kind zijn weg mag zoeken en ontdekken. Een tijd met veel veranderingen waarbij je als ouder bevoorrecht bent om je kind(eren) hierin te ondersteunen. Vraag wat ze nodig hebben en je krijgt hun vertrouwen!!

2. Vertrouwen
Hoe fantastisch is het dat jouw adolescent voelt dat dit niet de juiste keuze is geweest! Besef je dat ze trouw zijn aan zichzelf? Hoe waardevol is dat? Vertrouw erop dat ze weten wat ze doen en kiezen voor zichzelf en wat hun gelukkig maakt. Daar is moed en kracht voor nodig! Jouw zoon/dochter een voorbeeld voor anderen, misschien ook voor jou?

3. Ruimte en tijd
Zijn ze eenmaal gestopt dan hebben de meesten tijd en ruimte nodig. Misschien zelfs een periode van niets doen….helemaal niets! Dat is voor de meeste ouders lastig. Wanneer adolescenten stoppen met de opleiding verbinden ouders er vaak een sanctie aan: “Je mag stoppen maar dan zoek je direct een baan! Je kunt niet niks doen.”

Jongeren krijgen opnieuw te maken met een (enorme) druk. Stress slaat toe! Ontdek als ouder eens de kracht van niets doen. Door niets te doen, gebeurt er namelijk heel veel. Door tijd en ruimte ontstaat er een nieuwe weg. Een nieuwe weg om zichzelf te ontplooien en daarmee te ontdekken waar hij/zij blij van wordt. Dat is toch wat je je kind gunt?!

Begeleiding/advies nodig?

Merk je dat je als ouder jouw adolescent niet begrijpt en/of niet weet hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Neem gerust contact op voor meer info of het maken van een afspraak.

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*