Onderwijs meer vernieuwen

/ mei 28, 2014/ Uncategorized/ 0 comments

In een rapport van de Onderwijsraad aan het ministerie wordt gesteld: “…dat het onderwijs veel meer aansluiting moet vinden bij de 21 ste eeuwse vaardigheden”. (Nu.nl mei 2014)

Wat een fantastische ontwikkeling! Een grote GEDACHTE vooruit! Een permanent onafhankelijk college moet de minister gaan adviseren. Het college bestaat uit vertegenwoordigers uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap.

Ik kies bewust voor “een grote gedachte” omdat volgens mij de STAP niet gezet kan worden zonder de expertise, gedachten en ideeën van kinderen/leerlingen. De kinderen van nu kunnen onze grootste adviseurs zijn! Want wie weet beter wat nodig is dan de leerling(en) zelf.

Gesprekken met jeugd

Uit gesprekken met kinderen, pubers en jong volwassenen hoor ik dagelijks dat het “saai” is op school en dat leraren het “allemaal niet snappen”. Wat wij als leraren veelal doen, is denken voor kinderen, ze precies de weg wijzen. Ze laten lopen zoals wij wellicht zelf hebben gelopen…over dat pad. Dat is, naar ons idee, de juiste weg om ergens te komen. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Voorbeeld

Stel je voor je wandelt in het bos. Als leraar zal je misschien de kinderen de te bewandelen paden wijzen, zodat je zeker weet waar ze uitkomen. Maar willen de huidige kinderen dit wel? Zien zij dit zo? Wat ik van de kinderen hoor is dat ze willen ‘rossen door de bossen’, daar hun eigen ervaringen opdoen en vervolgens uitkomen waar ze uit mogen komen. Ze maken steeds opnieuw keuzes door op te gaan in wat ze tegen komen. Dat zal misschien gepaard gaan met wat vallen en opstaan of misschien duurt de weg wat langer, maar ze zijn vele ervaringen rijker. Ze kiezen andere wegen, paden, die wij nog nooit gekozen hebben, die leiden naar nieuwe mogelijkheden. Prachtige ervaringen die nieuwe inzichten geven en daarmee mogelijkheden voor de hele samenleving. Vernieuwend, verrijkend en heel waardevol!

Onderwijs meer vernieuwen

Wanneer de gedachte van de Onderwijsraad aangevuld wordt met de stap om de jeugd aan het college toe te voegen en een daadwerkelijke stem hebben, wordt er iets van grote waarde gecreëerd!

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*