HSP onder de loep

/ mei 12, 2014/ Uncategorized/ 0 comments

Hooggevoeligheid wordt vaak verward met hoogbegaafdheid. ‘Hoogbegaafdheid is een combinatie van een uitzonderlijke intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen. Hoogbegaafden zijn op het cognitieve vlak sterk, maar ook andere zaken spelen een belangrijke rol. De term wordt gebruikt om aan te geven dat ze opvallende vermogens of vaardigheden hebben, zowel voor kinderen als voor volwassenen’ ( Wikipedia) Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn er ook mensen die gevoeliger zijn dan de medemens. Iemand die zeer gevoelig is noemen we hooggevoelig of ook wel HSP, High Sensitive Person.

HSP onder de loep

Een hooggevoelig persoon is een individu die gevoeliger is voor indrukken/prikkels en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’ers al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een te veel aan (sterke) prikkels.

De maatschappij

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij waar de nadruk ligt op verstand en ratio, nog niet erg gewaardeerd en begrepen wordt. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschappen en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen en hun eigenschappen te onderdrukken of te negeren. Meestal is de grondoorzaak van de huidige lasten van een HSP het idee van de buitenwereld ( ouders, familie, vrienden, leraren) niet te mogen zijn wie je bent. ‘Die ander’ heeft er blijkbaar moeite mee, doordat  je afwijkt van de gemiddelde norm. Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last tot een kwaliteit en een gave worden. Dus hooggevoeligheid kan als opmerkingsbegaafdheid worden benut. Het is dus geen aandoening of ziekte, maar een karaktereigenschap die met al haar voordelen gebruikt  en ingezet kan worden.

Ben jij ook hoog gevoelig en wil je jouw ervaring delen?

Praktijk Twinkelster nodigt HSPers uit om hun ervaring(en) te delen. Dat kun je doen aan de hand van de volgende vragen:

Wanneer wist je dat je hooggevoelig  was?
Wat betekent hoog gevoeligheid voor jou?schrijven-pen
Is het voor jou een last of een gave?
Doe je iets met jouw gevoeligheid in het dagelijks leven?
Wat wil je anderen graag meegeven?

Klim jij in de pen?

 

 

 

 

 

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*