Weet jij dit van pubers?

/ januari 19, 2015/ Opvoedbureau/ 4 comments

Weet jij dit van pubers?

Pubers en school. Een onderwerp apart toch? Iedereen die te maken heeft met een puber in huis zal dit vast herkennen. Of ze nou naar school gaan of net thuis komen…..school is saai. Meer willen ze vaak niet kwijt. Als ouder hoor je het aan, je denkt wellicht …ach, niet anders dan gisteren… en je gaat door met waar je mee bezig was. Herkenbaar?

Wat is er eigenlijk aan de hand?

Weet jij dit van pubers?

Weet jij dit van pubers?

Kinderen moeten heel wat jaren dagelijks naar school. Het doel is om (algemene) kennis op te doen om vervolgens door te stromen naar een beroepsopleiding. Uur na uur zitten ze, luisteren ze en worden ze geacht braaf hun opdrachten te maken. Tja, zo was het vroeger en zo is het nog steeds. Met de beste wil van de wereld pompen leraren de informatie bij leerlingen naar binnen. Maar werkt dat nog, wat komt er echt binnen en beklijft het wel?  Maken ze hun huiswerk eigenlijk wel?

Praktijkervaring

De school waar mijn kinderen op hebben gezeten, probeerden in 2013 in te spelen op de huiswerk-problematiek. Tijdens een algemene ouderavond kregen ouders te horen dat leerlingen te veel verplichtingen hadden buiten school om, waardoor het huiswerk maken in het gedrang kwam. Daarom ging de school over tot de volgende maatregel: het schrijven van strafregels. Leerlingen die hun werk niet hadden gedaan moesten diezelfde dag thuis uren een boodschap overschrijven wat “voorgedrukt” was. Ik zal je de boodschap besparen. Voor mij was duidelijk dat dit te maken had met handelen uit ONMACHT. Iets wat absoluut niet werkt bij pubers.

Wat heeft de puber nodig?

Op dit moment zijn er heel veel kinderen die dagelijks niet naar school gaan, met de nodige problemen kampen en/of vroegtijdig school verlaten. Dit is een noodkreet! Laat een ding duidelijk zijn. Pubers schreeuwen om een andere aanpak. Een waarbij ze serieus worden genomen en gezien worden. Een waarbij ze onderdeel zijn van de verandering binnen het voortgezet onderwijs. Sterker nog….we hebben ze nodig! Want wie weet nou beter wat hij nodig heeft als de puber zelf!

Betekent dit dat ze alles kunnen wensen?

Nee, absoluut niet! De kaders zijn er. Bijvoorbeeld het aantal uren dat ze op school aanwezig moeten zijn, het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid enz. Maar over het hoe en wat kunnen we leerlingen mee laten denken. Antwoorden zoeken op vragen als:

  • Wat maakt – door de ogen van een puber – een les aantrekkelijk?
  • Hoe kun je als leraar zorgen dat leerlingen gemotiveerd blijven en honger hebben naar meer van dat vak?
  • Moeten alle leerlingen alle vakken volgen?
  • Is een brede algemene kennis (voor elk kind) nodig?
  • Moeten we allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen of is er meer ruimte?

Van oud naar nieuw

Genoeg vragen waar je pubers bij kunt betrekken. Zij hebben ongetwijfeld ideeën. Laten we naar ze luisteren en in gesprek gaan zodat onze oude onderwijs ideeën plaats kunnen maken voor nieuwe, welke verrijkend – misschien wel ver rijkend! – zijn voor kinderen van deze tijd!

4 Comments

  1. Als moeder van een puberzoon valt het niet mee om te bepalen wat nu de beste manier is om je kind te motiveren. Ik zie dat hij op zijn manier zijn best doet. Een slimme jongen met specifieke interesses, en nee dat zijn niet alleen maar computer spelletjes. Hij moet dit jaar examens doen wat voor hem een druk betekent bovenop de puberteit. Hij wil wel maar het lukt niet. Het liefst wil hij natuurlijk dat het allemaal vanzelf gaat. Het ontbreekt hem aan overzicht. De pubertijd zit hem in de weg. Op stage gaat alles prima. Er is geen moeten of een prestatie dwang. Volgens mij zijn kinderen als hij erbij gebaad een paar jaar te werken tot de puber invloed is weggezakt. Dan kan hij zich optimaal gaan ontplooien maar heeft hij intussen geleerd aan te pakken en zich verantwoordelijk te voelen. Bovendien levert het direct iets concreets op; salaris.

    1. Bedankt voor je reactie! Wat mooi dat je ziet wie hij is en wat school met hem doet. Het is al een hele klus voor menig volwassene om in de huidige hectische wereld te functioneren.Dus ga er als puber maar aan staan! Er MOET van alles, van alles vaak te veel. Maar wat jouw zoon nodig heeft, is waar het om gaat.Vertrouwen in kinderen en hun proces is een belangrijk uitgangspunt. De gedachte dat jouw zoon erbij gebaat is om een paar jaar te werken, kan ik mij goed voorstellen.

      1. Daarom hoop ik zo dat hij dit jaar gewoon haalt. Hij wordt na de zomer 16 en als hij zijn diploma heeft is hij niet meer leerplichtig. Dan kan hij in alle vrijheid kiezen hoe hij verder wil. Maar voor nu zie ik hem worstelen met alles wat er van hem verwacht wordt en de dingen die hij zelf wil. We proberen rust in te bouwen voor hem door duidelijk te maken dat ook wanneer hij het niet haalt dit jaar er weer nieuwe kansen komen.
        Bedankt voor je reactie. Het doet goed te lezen dat iemand het begrijpt.

        1. Wat prachtig hoe je denkt en hem daarmee steunt! Mocht ik iets voor jou of je zoon kunnen betekenen, doe ik dat met liefde! Neem gerust contact op.

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*