Mijn kind luistert niet!

/ maart 6, 2018/ HSP zone, Opvoedbureau/ 0 comments

Al een hele tijd worstel je met het feit: Mijn kind luistert niet! Dagelijks vraag je je kind meerdere keren of het wil opruimen of dat het aan tafel wil komen of dat het zich aan moet kleden omdat je anders te laat komt? Wat je ook doet of wat je ook vraagt, het gebeurt gewoon niet. Je kind luistert niet, het wordt een strijd. Je maakt je zorgen en vraagt je af of je het als ouder wel goed doet. Je hebt geen idee waar het aan ligt en hoe je dit aan kunt pakken.

Ik heb heel wat jaren voor de klas gestaan en als juf (groep 3) klapte ik drie keer zong er een liedje bij en daar was de aandacht van de hele groep. Heel veel ouders vroegen mij “ Hoe doe je dat? …Ik ga dat thuis ook eens proberen.” Laat ik gelijk duidelijk zijn, wat voor een groep werkt, is zeker geen succes in een thuissituatie. Maar wat wel?

Hieronder volgen 6 tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Tip 1 Maak contact

Wil je de aandacht van je kind? Loop naar je kind toe en maak contact door het even aan te raken of door de naam te zeggen. Ga op dezelfde hoogte zitten en maak vervolgens (samen!) oogcontact en begin dan pas rustig te praten.

Tip 2 Geef je kind tijd

De meeste kinderen gaan zo op in hun spel, waardoor het direct overgaan tot de gevraagde actie veel te abrupt is. Geef je kind bijvoorbeeld 10 minuten de tijd, communiceer dit duidelijk!, om het spel af te maken. Zet bijvoorbeeld samen een eierwekker op 10 minuten en spreek af dat wanneer de wekker gaat, er opgeruimd gaat worden.

Tip 3 Benadruk het gewenste gedrag

Communiceer duidelijk welk gedrag je graag ziet, dus hoe je het WEL wil hebben! Bijvoorbeeld: “Ik wil graag dat je je jas aan de kapstok hangt en je schoenen op het schoenenrek.”

Tip 4 Leg je kind rustig uit

Kinderen van nu hebben een grote behoefte aan uitleg, het waarom van iets. Ze willen het nut ergens van inzien. Dat willen wij ook niet waar? Dus waarom moet het die jas aan de kapstok hangen en de schoenen op het schoenenrek? Heeft jouw kind de behoefte aan uitleg, geef daar dan gehoor aan.

Tip 5 Wees consequent

Wees duidelijk, positief en consequent in je aanpak. Elke dag weer! Zo weet je kind waar het aan toe is en zullen de dingen – na verloop van tijd – automatisch gaan.

Tip 6 Geef complimenten

Benadruk direct dat wat goed ging elke keer weer!.

Succes!

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*