Ken jij de superkrachten van je kind?

/ november 25, 2017/ Hooggevoelige kinderen, Opvoedbureau/ 0 comments

Ken jij de superkrachten van je kind?

Ken jij de superkrachten van je kind?

Wanneer je kinderen observeert, zie je al snel een heleboel mooie eigenschappen. Vaak zijn die mooie eigenschappen de pareltjes, daar waar je als ouder terecht zo trots op bent. Dat staat op foto’s en wordt verteld aan familie en vrienden of misschien zelfs op Facebook geplaatst. Je kunt er geen genoeg van krijgen. Heel goed!

Wellicht merk je ook de minder mooie eigenschappen op. Deze eigenschappen vertel je meestal niet en houd je voor je. Je loopt er niet mee te koop en je hoopt maar dat “het snel over is”. Soms negeer je het misschien wel. Waarom eigenlijk? Schaam jij je voor die eigenschappen van je kind en/of denk je wellicht dat jouw kind de enige is die dat laat zien? Of denk je dat je niet capabel bent als ouder?

Ken jij de superkrachten van je kind?

Ik zal je snel uit de brand helpen. Wanneer je kinderen hebt, kom je voor “andere uitdagingen” te staan. Jouw kind hobbelt misschien niet mee met de groep. Jouw kind reageert wellicht anders dan het “doorsnee kind”. Zo is het ook bedoeld!

Raar?

Nou nee, totaal niet. Jouw kind weet diep van binnen hoe het mag handelen, sterker nog moet handelen. Het reageert niet zo maar, het heeft een reden. De huidige kinderen zijn er om het een en ander te veranderen. Ze zorgen voor beweging, soms revolutionair, door vast te houden aan hun gedrag. Deze kinderen bezitten een superpower!

Enkele voorbeelden zijn:

  • niet praten, zich afsluiten
  • negeren van opdrachten/regels
  • fysiek reageren
  • minder presteren
  • eigenwijs zijn/ iets op hun eigen manier willen doen
  • ruzie zoeken/confrontatie aangaan
  • slaapproblemen
  • aan je hangen/claimen/steun zoeken
  • huilerig
  • onzeker

Maar weet je dat dit de echte parels zijn!

Wanneer een kind kortdurend iets van bovenstaand gedrag laat zien, gebeurt er meestal niet zo veel. Het lost zich meestal snel weer op. Maar dezekinderen zijn echte aanhouders en deinzen nergens voor terug. Ze gaan door voor het beste resultaat, namelijk een verandering. Want wanneer dit gedrag aanhoudt, moet je er als ouder of begeleider iets mee. En dat is precies de bedoeling!

Wat willen deze kinderen nu eigenlijk?

Heel simpel, iets wat wij allemaal willen namelijk respect en erkenning. Respect is voor deze groep kinderen een heel groot woord. Behandel ze zoals je zelf behandeld wilt worden. Sta open voor hun ideeën, vraag hoe zij het zien en luister naar elk woord. Als opvoeder kies je vervolgens wat je ermee doet; jij kijkt of het binnen jouw kaders past. Je zult merken dat het kind veel meer ontspannen is en ruimte voelt omdat het gehoord wordt. Laat je kind dus meedenken bij problemen. Stop met het denken voor deze kinderen. Je zult versteld staan wat ze weten en hoe zij dingen graag opgelost zien. Ons “oude denken”, handelen en straffen past niet meer in deze tijd en bij deze kinderen. Laat dat los en kijk wat jouw kind nodig heeft.

Waardering

Wanneer je een kind vanuit respect benadert, zul je zien dat alles verandert. Dus ook jij! Vergeet niet hun geweldige oplossingen en ideeën te belonen met een knuffel, big smile en veel waardering. Want dat hebben ze meer dan verdiend.

 

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*