Hoe consequent ben jij in de opvoeding?

/ april 19, 2018/ Hooggevoelige kinderen, Opvoedbureau/ 0 comments

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en willen weten waar ze aan toe zijn. Hoe consequent ben jij in de opvoeding? Weet je dat het als ouder belangrijk is om te weten waar jouw grenzen liggen? En dat het misschien nog belangrijker is om je er consequent aan te houden en dat je als vader en moeder op één lijn zit! Kinderen weten ouders namelijk fantastisch uit te spelen. Ze hebben er een neus voor!

Hoe consequent ben jij in de opvoeding?

Hoe consequent ben jij in de opvoeding?

Hoe consequent ben jij in de opvoeding?

Wanneer alles op rolletjes loopt, zul je hier absoluut niet over nadenken. Het gaat goed en daar gaat het om. Maar wat als het even niet mee zit? Er is bijvoorbeeld veel strijd, je kind luistert absoluut niet, wat doe je dan? Ben jij duidelijk genoeg en houd jij je aan hetgeen je zegt?

Een voorbeeld

Denk je eens in dat je de ene dag moet stoppen voor het rode stoplicht en de andere dag niet. Wat doet dat met je? Juist, je weet niet waar je aan toe bent. Je wordt aangehouden door een agent en je krijgt een bekeuring. Jouw reactie? Je reageert boos, verdrietig, verontwaardigd en zal de agent vertellen dat je er niets van snapt toch? Hoe zou het voor je kind voelen wanneer jij niet consistent bent in je aanpak?

Consequent opvoeden. Hoe doe je dat?

  1. Ik houd van een positieve opvoeding, dus benadruk dagelijks vooral wat er goed gaat!
  2. Neem je regels/grenzen onder de loep. Zet ze eens op papier en kijk of ze realistisch en goed uitvoerbaar zijn. Indien je samen voor de opvoeding zorgt, komen ze overeen? Een hele waslijst? Maak een selectie van de meest relevante regels.
  3. Wees geloofwaardig en zorg dat wat je communiceert ook daadwerkelijk, door jou als ouder, uitgevoerd wordt. Dus denk vooraf na wat je zegt en houd je eraan!
  4. Ongewenst gedrag? Heb een vaste – en consequente aanpak.Geef aan wat het ongewenste gedrag is en waarom. Gebeurt het weer? Herhaal dan het eerste maar met een consequentie erbij. Opnieuw? Voel je het al? “Ik heb al 2 x gezegd dat ….niet mag. Nu …….(vertel de consequentie en voer uit)”
  5. Houd vol! Dan is er voor iedereen duidelijkheid. Zo creëer je een gezellige en ontspannen sfeer.

Regels en afspraken zijn natuurlijk voor elke leeftijd weer anders. Oudere kinderen kunnen zelfs mee denken hierin. Zo vinden kinderen het namelijk fijn om een onderdeel te zijn en een bepaalde, op maat!, verantwoordelijkheid te dragen. Natuurlijk ben en blijf jij de ouder, ben jij de verantwoordelijke en bepaal jij de kaders!

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*