6 praktische tips voor een relaxte ochtendspits

/ augustus 7, 2017/ Opvoedbureau/ 0 comments

“Schiet op, we komen te laat!” Herkenbaar? Lees dan door!

6 praktische tips voor een relaxte ochtendspits

De ochtendspits is in vele gezinnen een drukte van belang. Waar je in de weekenden en vakanties alle tijd hebt, draait alles in de werkweek om tijd. Misschien mag jij naar je werk waardoor er vaak een extra tijdsdruk ontstaat. En juist dan……werkt jouw kind niet mee.

Als de schoolbel gaat rinkelen hebben we ….

6 praktische tips voor een relaxte ochtendspits

6 praktische tips voor een relaxte ochtendspits

Opeens andere schema’s, moeten we op tijd naar bed en op tijd eruit, plannen en organiseren we de ochtendspits en racen we na schooltijd naar clubjes op maandag en sporten op woensdag. Opeens loopt alles op tijd. Nou ja alles?(Hoog)gevoelige kinderen en het begrip tijd

(Hoog)gevoelige kinderen hebben een ander tijdsbesef. Deze kinderen NEMEN de tijd. Ze snappen er niets van. Opeens komt het woord MOETEN en OP TIJD in beeld. Ineens voeren ouders de druk op, raken gestrest of misschien wel gefrustreerd.

Schiet op, we komen te laat!

Hoe komt het eigenlijk dat deze kinderen een ander tijdsbesef hebben?

Beelddenken

Deze groep kinderen beleven tijd anders. Sterker nog, voor velen bestaat het woord tijd niet. Ze zijn dan niet vooruit te branden. Ook hun voorkeur voor het visuele geheugensysteem is anders. Dit noem je ook wel beelddenken.

Beelddenkers hebben vaak meer moeite om taken in een volgorde uit te voeren. Ook al hebben ze het vaak gedaan, ze missen het overzicht en een strategie.

Het is dus geen onwil!

Ze weten soms niet hoe ze van een instructie/opdracht naar handelen gaan. Onderweg kunnen ze namelijk van alles tegenkomen, waardoor ze afgeleid raken.

Een voorbeeld:

Terwijl jij ’s ochtends brood staat te smeren in de keuken, kleedt jouw kind zich aan. Denk je! …….. In werkelijkheid is het misschien wel de toren aan het afbouwen waar gisteren geen tijd meer voor was.

Komt dit bekend voor?

Het vervolg zal je ook kennen. Je raakt als ouder geïrriteerd en gestrest. “ Schiet nou op….kleed je vlug aan……je moet ook nog eten ……..hup tanden poetsen.” Al deze reacties zorgen ook voor stress bij het kind, daardoor onrust in hun lichaam en chaos in hun hoofd. Een averechts effect dus!

Wat werkt wel?

DE oplossing bestaat niet en zal voor elk gezin anders zijn. Kijk wat voor jou en jouw kind past!

Tips

  1. Begrijp/zie dat jouw kind moeite heeft met plannen en tijd! Eigenlijk gilt het om houvast van JOU! Hier ligt de uitdaging.
  2. Weet dat als de boog bij het opstaan al flink gespannen staat, je kind veel energie zal verliezen. Het eerste uur op school zal een “bijtankuur” worden. Ze kunnen dan absoluut minder presteren.
  3. Weet dat jouw stress = zijn/haar stress is ! Begin dus om voor jezelf de tijdsdruk weg te halen, door bijvoorbeeld wat eerder op te staan, de avond ervoor spullen klaar te leggen/zetten. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe relaxter de ochtendspits verloopt en een ieder een goede start van de dag kan maken.
  4. Betrek je kind bij het organiseren van de ochtend! Bedenk samen een schema/planning en maak het visueel, zeker voor beelddenkers. Misschien wil jouw kind wel een sticker plakken of een kruis zetten bij hetgeen gedaan is.
  5. Maak de tijd zichtbaar d.m.v. een eierwekker, time timer of bijvoorbeeld een horloge.
  6. Tijd over? Fantastisch!! Relax, lees een verhaal voor zodat jullie allemaal vol energie aan de nieuwe werk/schooldag kunnen beginnen.

Ik wens je een goed begin van het schooljaar!

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*