Is de school klaar voor jouw hooggevoelige kind?

/ augustus 17, 2017/ HSP zone/ 0 comments

In dit blog “Is de school klaar voor jouw hooggevoelige kind?” vind je 5 tips voor een goede start van het schooljaar.

Jouw hooggevoelige zoon of dochter gaat straks (weer) naar school. Spannend! Het krijgt te maken met een klas vol kinderen en een nieuwe juf/meester. Als ouder ben je natuurlijk heel benieuwd hoe de eerste dagen en weken zullen gaan. Ga je het treffen met een invoelende en emotioneel coachende juf of meester? Hieronder vind je een aantal tips voor een mooi begin.

Is de school klaar voor jouw hooggevoelige kind?

Helaas ontvang ik dagelijks berichten van bezorgde ouders over het onbegrip in het onderwijs als het aankomt op de begeleiding van hun hooggevoelige kind. Voor ouders een hele klus. Wat de meeste ouders vergeten is dat het belangrijk is om helder te communiceren. Hooggevoeligheid is vaak nog een te kwetsbaar onderwerp.

Is de school klaar voor jouw hooggevoelige kind?

Is de school klaar voor jouw hooggevoelige kind?

Hoe pak je dit aan?

Ik geef je graag een aantal handige tips waar je direct mee aan de slag kunt:

  1. Breng de juf/meester op de hoogte. Geef informatie over hooggevoeligheid en over wat jouw kind nodig heeft.
  2. Blijf nauw in verbinding met elkaar door informatie van thuis en school uit te wisselen. Maak samen een plan over de juiste aanpak voor jouw kind. Zorg dus voor een goede samenwerking!
  3. Let goed op de plek in de klas. Het mooiste is wanneer de juf/meester dat samen met je kind doet.
  4. Een hooggevoelig kind heeft “escape-momenten” nodig. Een moment waarop het zich even kan en mag onttrekken uit het groepsgebeuren. Zo kan je kind het teveel aan info en prikkels reguleren/ het hoofd legen.
  5. Wees als ouder bewust van het taalgebruik en gezichtsuitdrukking en neemt een vriendelijke, geduldige basishouding aan. Geef deze informatie ook door aan de leerkracht! Norse blikken, harde stemmen, zelfs het straffen van klasgenootjes kunnen stress veroorzaken en kosten een hooggevoelig kind veel energie. Hierna zal het kind minder kunnen presteren.

Succes!

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*