HSP Zone

VOOR WIE?

In de HSP Zone vind je informatie over hooggevoeligheid. Op deze pagina vind je antwoorden op de vragen: wat is hooggevoeligheid en welke eigenschappen horen daarbij.

Maureen van de Lustgraaf is ervaringsdeskundige op het gebied van HSP. Naast haar eigen hooggevoeligheid, is ze ook moeder van twee hooggevoelige zonen en heeft ze inmiddels jarenlang HSP kinderen en - volwassen begeleid.

Ben je al bekend met HSP? Kies dan hieronder direct jouw doelgroep en lees hoe je HSP herkent. Bovendien vind je er vele adviezen hoe om te gaan met jouw eigen hooggevoeligheid en/of dat van je kind.

Wanneer je ontdekt dat hoogsensitiviteit een gave is, kun je het inzetten als een krachtig instrument.

Kinderen Volwassenen

WAT IS HSP?

HSP staat voor highly sensitive person of te wel hooggevoelig persoon. Er zijn verschillende benamingen in de literatuur te vinden. Zo kun je in deze HSP Zone ook de afkorting HSK tegen komen, hetgeen staat voor hoog sensitief kind.

Een hooggevoelig persoon is een individu die gevoeliger is voor indrukken/prikkels en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals bijvoorbeeld mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’ers al snel te veel zijn. Deze groep raakt snel overprikkeld door letterlijk een te veel aan (sterke) prikkels.

Ongeveer 15-20% van de Nederlanders is hooggevoelig. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze hooggevoelig zijn. Voor anderen is het begrip hooggevoeligheid nog relatief onbekend. Elaine Aron heeft veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan omtrent hooggevoeligheid. Zij is de grondlegster ervan.

Hooggevoeligheid als eigenschap

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij nog niet erg gewaardeerd en begrepen wordt. De nadruk ligt vaak op de ratio ofwel het verstand.Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschappen en vragen zich af wat er met hen mis is.

Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen en hun eigenschappen te onderdrukken of te negeren. Meestal is de grondoorzaak van de huidige lasten van een HSP het idee van de buitenwereld (ouders, familie, vrienden, leraren) niet te mogen zijn wie je bent. ‘Die ander’ heeft er blijkbaar moeite mee, doordat je afwijkt van de gemiddelde norm.

Twijfel je nog of je hoogsensitief bent? Bekijk dan de lijst met kenmerken in deze HSP Zone van Elaine Aron, wetenschapper en zelf hooggevoelig persoon.