Is mijn kind hoog sensitief?

/ maart 20, 2017/ Hooggevoelige kinderen/ 0 comments

Dit keer de meest gestelde vraag onder de loep. Vandaag deel 1 uit een serie van drie rond hooggevoelige kinderen: Is mijn kind hoog sensitief?

Het is maandagochtend. De telefoon gaat. Aan de andere kant van de lijn klinkt een verontruste moeder. Ze geeft aan dat ze worstelt met haar dochter Michelle van 10 jaar. Het meisje is erg stil en teruggetrokken de laatste tijd. Moeder voelt dat er “iets” is. Hoe ze ook haar best doet om contact te maken, het lukt haar niet. Michelle praat niet en sluit zich steeds af. Moeder wil graag weten wat er in “dat koppie” omgaat. Ze maakt zich zorgen. En dan rijst er de vraag: “ Zou mijn dochter hoogsensitief kunnen zijn?

Gaandeweg het telefoongesprek blijkt ook dat Michelle:

  • als baby veel gehuild heeft
  • een voedselintolerantie heeft
  • als peuter veel “onzichtbare vriendjes” had
  • als kleuter precies kon vertellen wat er ging gebeuren
  • erg gevoelig voor sferen en stemmingen is
  • dwars door mensen heen kijkt

Het gesprek

Ik nodig moeder uit voor een afspraak zonder dochter. Een goed en verhelderend gesprek waarin al snel duidelijk wordt dat niet alleen dochterlief, maar ook moeder hooggevoelig is. Ze geeft aan dat ze denkt dat Michelle dingen ziet, iets wat moeder doodeng vindt. Zelf voelt ze steeds dat er “iets” aanwezig is, maar ze ziet het niet. Het maakt haar onzeker; ze weet er niet goed mee om te gaan. Bang dat anderen er iets van vinden of dat ze haar en haar dochter misschien wel voor gek verklaren. Daarom praat moeder er liever niet over met Michelle. Deze angst is precies wat tussen moeder en dochter in staat. Het wordt duidelijk: Michelle spiegelt moeder. Aan het einde van het gesprek stel ik voor om een keer samen met Michelle te komen.

NB. Voor de meeste hooggevoelige kinderen zijn deze prachtige gaven ( o.a. zien, horen, weten)de normaalste zaak van de wereld.

Eindelijk iemand die me snapt!

Dan volgt er een prachtig moment, een geweldige opening. Onder het genot van een kopje thee vertelt Michelle heel open wat ze ziet en wat er allemaal met haar gebeurt. Ik zie een ongelooflijk wijs meisje van 10 jaar wat ziet, hoort en weet. Michelle geeft aan dat ze blij is dit eens te kunnen vertellen. “Eindelijk iemand die mij snapt!”

Tijdens het gesprek gebeurt er ook veel met moeder. Tranen van geluk vloeien. Een nieuwe verbinding tussen moeder en dochter is gemaakt. Opgelucht stapt het tweetal weer de deur uit. Mission completed!

 

 

 

Laat hier je reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*